در این مراسم، محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همایون امیرزاده مدیرکل مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارشاد، ایوب دهقانکار سرپرست موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، نیکنام حسینیپور مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و جمعی از اهالی قلم از جمله منیژه آرمین، احمد دهقان، محمد حنیف، جواد محقق، اسماعیل امینی، یزدان سلحشور، شهرام کرمی، حمید محمدی محمدی، غلامرضا طریقی، ابراهیم اسماعیلی اراضی، حامد عسکری، مریم برادران، احسان رضایی، هادی خورشاهیان، محمدجواد آسمان و مرتضی کاردر برگزار شد.
امیرزاده: یکی از ثمرات پایمردی قزلی، خریداری ساختمان بنیاد استدر ادامه این مراسم همایون امیرزاده مدیرکل روابط عمومی وزارت ارشاد نیز ضمن اشاره به چند سالی که در معاونت فرهنگی به عنوان مشاور معاون فعالیت داشت، گفت: به مهدی قزلی ۶ سال در معاونت فرهنگی زحمت دادم، دعواها، سماجتها و اذیتها از سوی من بود، ولی امروز از سوی معاونت فرهنگی به این مجلس نیامدم بلکه به پاس دوستی و مودتی که اول تمرین کردیم و بعد نهادینه شد اینجا آمدهام، ما جزء نسل اولیهای معاونت بودیم که علقه به هم پیدا کردیم و نزدیک شدیم، با همه دیدگاهها و طرز فکرهای مختلف، اما جاذبه دکتر صالحی وزیر ارشاد موجب شد همه دور هم جمع شویم.
وی با تاکید بر اینکه ساختمان بنیاد همیشه محل بحث بود، ابراز داشت: یکی از سماجتهای آقای قزلی همین ساختمان بود، خیلی سخت کشید تا پاتوقی برای اهالی فرهنگ و ادب داشته باشیم، از سوی دیگر ما نیز در بحث تامین اعتبار اذیت شدیم، اما مرارتها هیچ وقت موجب نشد او خسته شود، پیگیریهای خوبی داشت و سرانجام به نتیجه رسید.
امیرزاده به یک موضوع هم اشاره کرد و آن را نکته اخلاقی دانست و گفت: آقای قزلی در دو سه جایزه ادبی میتوانست حضور داشته باشد اما انصراف داد، به نظرم ما به شدت به این روحیات نیاز داریم.
عباسی: چهره مدیر کلاسیک را در مهدی قزلی ندیدمدر ادامه مراسم شهریار عباسی برای سخنرانی دعوت شد که او هم گفت: بیشترین همکاری من با بنیاد در زمینه بخشهای آموزشی جایزه جلال آل احمد بود، اما حقیقت این است که در دورهای که آقای قزلی دبیر اجرایی جایزه جلال بود و من دبیر علمی بودم یا دورههایی که داور بودم جایزه جلال ارتقاء معناداری در بین کسانی که ادبیات داستانی را پیگیری میکردند یافته بود.
عباسی همکاری و کار با مهدی قزلی را کاری سهل و ممتنع خواند و بیان داشت: همیشه دوست داشتم با او کار کنم، صداقتش را دوست دارم، جدیت در کار و احترام به کسانی که داور یا اعضای علمی بودند را همواره با کسانی که به بنیاد میآمدند رعایت میکرد، اعضای هیات علمی جوایز را بدون دخالت همراهی میکرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مهدی قزلی بسیار خوش سفر است چرا که در بخش آموزشی داستان نویسی چند سفر همراهش بودم گفت: او فرد بسیار زحمتکشی است، یادم هست در سفر به بلوچستان کمکهایی برای کودکان مهیا کرده و در فرودگاه مرتب کارتنهای آن را جابه جا میکرد. من چهره مدیر کلاسیک را در او ندیدم.
وی در ادامه سخنانش خطاب به مسئولان فرهنگی حاضر در نشست گفت: به آقای جوادی در اختتامیه جایزه جلال آل احمد هم گفتم بازار کتاب و داستان ایرانی رهاست، ترجمههای بی رویه داستان ایرانی را خفه کرده و حمایتی از داستان نویسی ایرانی نمیشود، سینمای ایران سالیان طولانی در اختیار فیلم ایرانی است مطمئن باشید پیشرفت داخلی و خارجی سینمای ایران مدیون حمایتی است که سینما از فیلم ایرانی میکند، اما حمایتی از داستان ایرانی نمیشود، ناشران هم به مسئله کتاب و ترجمه به دلیل اقتصادی بودنش نگاهی دیگر دارند، مردم ما هم متاسفانه شیفته آن سو هستند و داستان ایرانی را نمیخوانند، امیدوارم تصمیمگیران فکری به حال کتاب ایرانی کنند.
وی بخش پایانی سخنانش را اینگونه ادامه داد که، گاهی نهادهای غیر وزارت ارشاد به یک کتاب ورود کرده و میگویند باید این بخش حذف شود، اما بدانید اداره کتاب به اندازه کافی به داستان ایرانی سخت میگیرد اما نمیدانم چرا به ترجمه انقدر سخت نمیگیرند!
دهقان: بنیاد شعر و ادبیات داستانی بنیاد همه شعرا و داستان نویسان ایرانی استاحمد دهقان از نویسندگان و مدرسان بنیاد هم در این مراسم اظهار داشت: بنیاد شعر و ادبیات داستانی اسمش گویای همه چیز هست، در کشوری هستیم که اقوام مختلفی در آن زندگی میکنند، اما همه زیر پرچم ایران هستیم، در شهرستانها مراکز مختلف ادبی کارهایی انجام میدهند، اما بنیاد شعر و ادبیات داستانی باید نهادی بالاتر از همه اینها باشد.
این نویسنده با بیان اینکه یکی از کارهایی که در بنیاد انجام شد اما دیده نشد «دورههای آل جلال» است توضیح داد: در این دورهها از همه ایران بچههای مستعد جمع میشدند و ۷۲ ساعت آموزش میدیدند حتی از دورترین مسافت میآمدند تا در این دورهها شرکت کنند، این بنیاد از ابتدای مسیر به اینجا و امروز رسیده است و امیدوارم در ساماندهی آینده پرچم ایران همواره بالای سر آن باشد زیرا بنیاد همه شعرا و همه داستان نویسان ایرانی است و باید همه به آن افتخار کنند.
قزلی: با حداقل نیرو و بودجه، بزرگترین رویدادهای فرهنگی کشور را رقم زدیمدر بخش دیگری از این مراسم مهدی قزلی سخنانی را ایراد کرد و گفت: من امروز میخواهم گزارشی شفاف را ارائه کنم.
وی با بیان اینکه طی شش سال حضورم سالانه به طور متوسطه چهار و نیم میلیارد تومان بودجه گرفتیم، گفت: معمولاً همه میدانند ۴۰ درصد مبلغ (چه در دوره گذشته که دلار ۳۰۰۰ تومان بود و الان که ۱۷ هزار تومان است) به مسایل جاری اختصاص مییابد.
وی ادامه داد: سالانه ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون صرف کارهای اجرایی شد، ما ۶ جایزه جلال آل احمد، ۶ جایزه شعر فجر، ۳ جایزه پروین اعتصامی و ۳ جایزه ملک الشعرای بهار برگزار کردیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به انجمنهای ادبی اشاره کرد و گفت: در ایران با معضلی به نام ناکارآمدی مواجه هستیم، یعنی کار میکنیم اما مخاطب احساس رضایت از کار ما ندارند، اتوبان میسازیم ولی وقتی افتتاح میکنیم نارضایتی از آن را شاهدیم، امیدوارم در بنیاد دچار معضل ناکارآمدی نشده باشیم، تلاش کردم و در مسیر فعالیتم دوستان خوبی داشتم، هرچند در برخی مقاطع شکست خوردیم ولی تلاش کردیم و موفقیتهای بسیاری داشتیم.