با تجلیل از محمد علی بهمنی؛
به گزارش خبرگزاری شعر ایران-تارنا: آیین اختتامیه هجدهمین دوره جایزه شعر خبرنگار، با اجرای علیرضا بهرامی دبیر جایزه کتاب سال شعر به انتخاب خبرنگاران با حضور جمعی از اهالی شعر و فرهنگ در کافه فلسفه برگزار شد.
علیرضا بهرامی اظهار کرد که این رویداد شعری هجده سال است توسط جمعی از شاعران و روزنامهنگاران بهطور مستقل و با سادهزیستی برگزار میشود. این جایزه، مانند سالهای گذشته، در سه بخش اصلی برگزار شد: انتخاب کتاب سال شعر در حوزه ادبیات، معرفی شاعران بدون کتاب، و تجلیل از یک عمر فعالیت شعری.
بخشهای مختلف جایزه شعر خبرنگار:
انتخاب کتاب سال شعر: این بخش محور اصلی جایزه است و به کتابهای برتر شعر سال در حوزه ادبیات اهدا میشود.
معرفی شاعران بدون کتاب:در این بخش، شاعران بدون کتاب که هنوز کتابی منتشر نکردهاند اما آثارشان به اندازه یک کتاب شعر میرسد، معرفی میشوند. این بخش به شناسایی و معرفی استعدادهای جدید شعری از سراسر کشور به رسانهها، بنگاههای شعری و جامعه شعری کمک میکند.
تجلیل از فعالان عرصه شعر: در این بخش، از بزرگان عرصه شعر تجلیل میشود. در این دوره، از محمدعلی بهمنی به دلیل نیم قرن فعالیت شعری تجلیل شد. از دیگر افرادی که در سالهای گذشته مورد تجلیل قرار گرفتهاند میتوان به سیمین بهبهانی، هوشنگ ابتهاج، مفتون امینی، محمدعلی سپانلو، جواد مجابی، علی باباچاهی، و محمدباقر کلاهی اهری اشاره کرد.
محمدعلی بهمنی: حامی جوانان و نسل جدید شاعران
سمانه نایینی، از فعالان رسانه و شعر، در معرفی محمدعلی بهمنی به ویژگیهای ارزنده او اشاره کرد. نایینی با ابراز خرسندی از حضور بهمنی، مهمترین خصیصه او را رفاقت، صداقت و سطح وسیع صمیمیت دانست. او شعرهای بهمنی را دارای زبانی ساده و در عین حال عمیق با نوآوریهای بدیع و روانی وزن برای تمرین علاقمندان به وزن عروضی معرفی کرد. نایینی همچنین به تأثیر محمدعلی بهمنی در شعر معاصر و ارتباط خوب او با نسل شاعران امروزی اشاره داشت.
سمانه نایینی در شناخت غزل بعد از نیما، نام حسین منزوی، سیمین بهبهانی و محمدعلی بهمنی را مؤثر دانست. او تأکید کرد که این بزرگان از پلی که نیستانیها از غزل ساختند عبور کردند و غزل معاصر را به ما ارائه کردند و شیوه نوعی از استفاده از واژههای امروزی به زبان امروزی را یادآور شدند.
در همین راستا، حفظ مستقل بودن در اندیشه شاعرانگی، بدون وابستگی به فشارهای جریانهای غالب، خود نیز وجه ستودنی دیگری از تأثیر استاد بهمنی در شعر امروز است. یکی دیگر از موضوعات مهم، حضور استاد بهمنی در کنار جوانها و نسل امروزی است. این همنشینی موهبتهای بسیاری را به نسل شاعران اعطا کرد که دریافتهای بسیاری را هدیه داده است.
در نهایت، فروتنی وی را با بیت پایانی یک شعر از او مثال زد:
«چه فرق شعر خروشی است در نهاد سکوت که منزوی به من آموخت بهمنی شدهام.»
عبدالجبار کاکایی در ادامه این نشست درباره محمدعلی بهمنی گفت: "اگر میخواهید محبوبیت استاد بهمنی را داشته باشید، شبیه به شعرهای خود باشید. استاد بهمنی مانند شعرهایش است."
اسماعیل امینی نیز بیان داشت: "محمدعلی بهمنی با تمام سواد ادبی خود یک آدم معمولی است که ما نیازمند همین آدمهای معمولی در جامعه هستیم. او با اندیشههای جدید و نسلهای جدید سازگار است."
حمیدرضا شکارسری مطرح کرد: "تغییرات در گفتمانهای ادبی در روزگار ما سریعتر اتفاق میافتند. استاد بهمنی با وجود تسلط بر شعر سنتی، به لحاظ دایره واژگانی و فضای شعری و نوع ترکیبسازی، نقشی مدرن در غزل ایفا کرده است."
در پایان مراسم، محمدعلی بهمنی با خوانش شعری کوتاه، پذیرای مهمانان شد و علیرضا بهرامی از او تجلیل کرد.
برگزیدگان هجدهمین دوره جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب «خبرنگاران»
بخش یک عمر دستاورد شعری
تجلیل از «محمدعلی بهمنی» بابت بیش از ۷۰ سال انتشار شعر و بیش از نیم قرن انتشار کتاب شعر، حضور مؤثر در سیر تکوینی غزل و عرصۀ ترانهسرایی
بخش کتاب سال
با سپاس از رسول سیمیا (آداب شقه شدن در خانه پدرم ذبیح)، سیده فاطمه موسوی (شرابسالگی) و نیما معماریان (خودآزادی)
برگزیده:
«مهی در حال پاک کردن آینده» اثر صابر سعدیپور
بخش ویژه شاعران بدون کتاب
مقام اول: راضیه اسماعیلی از اصفهان
مقام دوم مشترک: مهدیه رشیدی از بابل، سولماز نعمتی از اردبیل و فارد قربانی از مشهد
مقام سوم: مجتبی هوشیار محبوب از کرج
بخش جنبی پژوهش درباره شعر
(موضوع این دوره، شعر زنان ایران)
مقاله پژوهشی: مقاله «وجود و وجوب زنانگی در شعر» از سارا ناصر نصیر، شایسته سپاس
کتاب پژوهشی: کتاب «عصیان ریشهدار/ بررسی سبکشناسانه شعر معاصر زنان» از گلاله هنری، شایسته سپاس
هیات داوران هجدهمین دوره جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب خبرنگاران:
سعید اسلام زاده، علیرضا بهرامی، امیرشهاب رضویان، پوریا سوری، شهاب شهرزاد، عباس کریمی عباسی، حسن گوهرپور، محمد مفتاحی و سمانه نائینی
در این نشست شاعران و فعالان فرهنگی همچون: قطبالدین صادقی، رضا شالبافان، امید صباغ نو، پوریا پلیکان، عاطفه میوهچی، الهه کاشانی، سعید زارع محمدی، فرشته فرقانی، هایده هادوی، علی شهیدی، سعید اسلام زاده، پدرام نظری، نیلوفر بختیاری، افسانه حسنیه، مینا مدیر صانعی، احسان محصوری، محمد رضا میرزایی، آزاده هاشمی، امیر فلاح، مجتبی هوشیار محبوب، محمد جواد خرازی فرد، حسین نامجو، نیما معماریان، رسول سیمیا،کیوان گلزارنیا، سمیرا زواره، پریسا عرب، سعید فلاح فر، جواد لبخند آذر، سینا سلیمی، سید محمد طباطبایی و دیگر مهمانان ارجمند حضور بهم رسانیدند.
اتمام خبر/
برچسب ها: صابر سعدی پور خبرگزاری شعر تارنا محمد علی بهمنی علیرضا بهرامی جایزه شعر خبرنگار هجدهمین جایزه شعر خبرنگار