1403/8/2   کلاسیک   کدخبر: 13031   نظر: 0   بازدید: 1238   خبرنگار: فهیمه علمداری چاپ

در کتابخانه و موزه ملی ملک؛

رونمایی از نخستین نسخه چاپی «شاهنامه بزرگ ایلخانی»

نسخه اصلی شاهنامه ایلخانی تا دوره قاجار در ایران بوده است

نسخه چاپی کتاب «شاهنامه بزرگ ایلخانی؛ ابوسعیدنامه، کهن‌ترین نسخه مصور شاهنامه از دوره ایلخانی» با گردآوری و پژوهش ابوالعلاء سودآور، با حضور اهالی فرهنگ و هنر در کتابخانه و موزه ملی ملک رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری شعر ایران-تارنا:مراسم رونمایی از کتاب «شاهنامه بزرگ ایلخانی؛ ابوسعیدنامه کهن‌ترین نسخه مصور شاهنامه از دوره ایلخانی» نوشته ابوالعلاء سودآور، توسط نشر فرهنگ و هنر مان در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.


در این مراسم، علاوه بر نویسنده، کیانوش معتقدی، یکی از مترجمان کتاب، امیر خوراکیان، مدیر کتابخانه و موزه ملی ملک، و جمعی از اهالی فرهنگ و هنر حضور داشتند. ابوالعلاء سودآور، نوه دختری حاج حسین‌آقا ملک، واقف بزرگ کشور، با پژوهش در این نسخه و گردآوری عکس‌های نگاره‌های آن، برای نخستین بار امکان انتشار این اثر در ایران را فراهم کرده است.


در ابتدای مراسم، کیانوش معتقدی ضمن معرفی کتاب، گفت: «شاهنامه ایلخانی یکی از اسناد تصویری و هویتی ما است که تا پیش از این نمونه خاص، شاهنامه مصوری به دستمان نرسیده بود. این کتاب یکی از مهم‌ترین و تعیین‌کننده‌ترین آثار در زمینه مطالعه شاهنامه‌نگاری است.»

وی افزود: «نسخه اصلی شاهنامه ایلخانی تا دوره قاجار در ایران نگهداری می‌شد. اما بعدها توسط فردی خارجی خریداری و در اقدامی تأسف‌برانگیز ورق ورق شد و امروز هر قسمت آن در موزه‌ای خارجی نگهداری می‌شود. ما برای اولین بار موفق به جمع‌آوری ۷۲ نگاره از این کتاب شدیم.»


ابوالعلاء سودآور، نویسنده کتاب نیز با ارائه توضیحاتی درباره چگونگی جمع‌آوری شاهنامه ایلخانی و سفرهای مختلف خود به کشورهای گوناگون، به تحلیل و بررسی تصاویر موجود در این اثر پرداخت.

در پایان مراسم، امیر خوراکیان و چند تن از مسئولان نشر فرهنگ و هنر مان، همراه با جمعی از علاقه‌مندان، از کتاب «شاهنامه بزرگ ایلخانی» رونمایی کردند. سودآور نیز به درخواست حاضران، کتاب‌های خریداری شده توسط علاقه‌مندان را امضا کرد.




ماجرای ورق ورق شدن نسخه شاهنامه ایلخانی


شاهنامه بزرگ ایلخانی، اثری ارزشمند از دوره ایلخانی و مهم‌ترین نسخه خطی مصور شاهنامه است که از سال ۷۰۰ هجری قمری به جا مانده و در دوره‌های مختلف تاریخ ایران نگهداری می‌شد. این نسخه، از مهم‌ترین نمونه‌های نگارگری مکتب تبریز اول محسوب می‌شود و در دوران ابوسعید ایلخانی نگارش و مصور شده است.


نسخه اصلی این شاهنامه تا دوره قاجار در کتابخانه کاخ گلستان تهران نگهداری می‌شد. اما در سال ۱۲۸۸ هجری شمسی به دست مجموعه‌داری فرانسوی به نام ژرژ ژوزف دموت افتاد. دموت، برای فروش این نسخه ارزشمند، صفحات مصور آن را جدا کرد و به صورت تکی فروخت، و این اقدام منجر به پراکندگی و گم شدن بسیاری از صفحات متنی شد.


امروزه، نگاره‌های باقی‌مانده این شاهنامه در موزه‌های مختلف از جمله موزه بریتانیا، موزه هنرهای زیبای بوستون و موزه رضا عباسی تهران نگهداری می‌شود.


اتمام خبر/

اخبار پیشنهادی

برچسب ها: تارنا شعر شاهنامه بزرگ ایلخانی کیانوش معتقدی

اشتراک گذاری :

مطالب مرتبط

    نظرات


    لطفا نظرات خود را به زبان فارسی بنویسید و از نوشتن آن با الفبای لاتین خودداری کنید.