هوشنگ چالنگی، شاعر پیشکسوت نوپرداز خوزستانی، ۲ آبان ۱۴۰۰ در اثر کهولت سن از دنیا رفت.
به گزارش تارنا، هوشنگ چالنگی ۲۹ مرداد ۱۳۱۹ در مسجدسلیمان چشم به جهان گشود. وی که معلم بود فعالیت ادبی خود را از دهه ۱۳۴۰ آغاز کرد. چالنگی از پایهگذاران شعر موج نو و شعر دیگر بود.
آنجا که میایستی (۱۳۸۰)، نزدیک با ستارهٔ مهجور (۱۳۸۱)، زنگولهٔ تنبل (۱۳۸۳)، آبی ملحوظ (۱۳۸۷) و گزینه اشعار (۱۳۹۱) آثاری است که از چالنگی برجا مانده است.
وی در مورد شعر دیگر معتقد بود: «شعر ناب یعنی مردم کشورش» و اعتقاد داشت: «مخاطبان شعر در بهترین نقطه شناسایی شعر قرار دارند و در این میان مخاطب متبحر و باهوش میتواند در تعیین تکلیف وضعیت شعر حضور تأثیرگذار داشته باشد.» چالنگی اشرافیت فرهنگی ـ فلسفی را در شعر محکوم میکرد و بر این باور بود که: «اگر شعر فقط یک تأویل فلسفی داشته باشد، نمیتواند موجودیت پیدا کند».
در شعر چالنگی ایهام و ابهام محوری و ژرفنمایی موج میزند. جهان شعری چالنگی بر پايهی مولفههای فراگير شعر مدرن چرخ میخورد. یکی از شاخصههای شعر چالنگی مکانمندبودن پديدهها، التقاط گفتمانها، امتزاج زمانها و مکانهای گوناگون و صداهای سرکوبشده است.
چالنگی و صمدی آنتولوژی شعر عرفانی دکتر تندرکیا بودند. جریان سومی «جریان موجنو» به نوعی با اسمهای گوناگونی مطرح شده است.
هوشنگ چالنگی از رگههای سالم موج نو بود. عناصر شعر چالنگی با هم جور بود. برای نمونه وقتی او میگفت: «زنگولهی تنبل، متروک ماه، زبان سکته کرده، فواصل آبی ملحوظ، عدالت هول انگیز» با معیارهای موج نو جور و مچ بود.
هوشنگ چالنگی که از اعضای اصلی حلقه "شعر دیگر" بود، در دههٔ ۱۳۴۰ کارهای خود را در قالب ۲ جلد کتاب «شعر دیگر» همراه دیگر شاعران این گروه منتشر کرد.
نمونه شعری از چارلنگی:
اما هنوز پرندهای مینالد
بر شاخسار دور
نزدیک با ستارهٔ مهجور
و سایههای هرچه درختان
در گریههای من
پنهانِ سایهسار بلوطان
آنقدر خندههای مَه را دیدم
آنقدر گریههای بلوطان را با مَه
و سایههای هرچه درختان
در خندههای من
بر شاخسار دور
نزدیک با ستارهٔ مهجور
از آثار او می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
آنجا که میایستی، تهران: نشر سالی، ۱۳۸۰
نزدیک با ستارهٔ مهجور، اهواز: انتشارات صمد، ۱۳۸۱[
زنگولهٔ تنبل، تهران: نشر سالی، ۱۳۸۳
آبی ملحوظ، تهران: نشر سالی، ۱۳۸۷
گزینهٔ اشعار، تهران: انتشارات مروارید.
چالنگی در شامگاه دوم آبان ۱۴۰۰ در کرج بدرود حیات گفت.
تارنا در استان خوزستان فقدان این شاعر پرآوازه را به خانواده محترمش و جامعه ادبی کشور تسلیت عرض می نماید.
برچسب ها: خبرگزاری شعر تارنا پایگاه خبری شعر هوشنگ چالنگی هوشنگ چالنگی درگذشت آبی ملحوظ زنگوله ی تنبل اشعار هوشنگ چالنگی درباره هوشنگ چالنگی